Benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse
Benhinnebetennelse (traksjonsperiostitt – eller shin splints) er en betennelsestilstand i leggbenets hinne ofte som en følge av overbelastning av muskel- og senefestet langs innsiden av nedre 2/3 del av skinnebenet (tibia). Langvarig og repetert belastning kan føre til overbelastning i muskelfestet i benhinnen.

Smertene som forekommer er grunnet økt drag på selve skjelettbenet. Økt muskelstørrelse og manglende restitusjon i forbindelse med intense treningsperioder er en viktig utløsende faktor. Resultatet er at det blir for trangt for muskulaturen på forsiden av leggen. Denne tilstanden er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og utøvere av idretter som foregår i haller der det er veldig harde gulv. Andre utsatte idrettgrener er langrennsløpere og skøyteløpere.

Noen er mer disponert for benhinnebetennelse:

  • De som har medfødt rotasjonsfeil av leggbenet
  • Personer med veldig stram bakside leggmusklatur (gastrocnemius) – som igjen kan føre til økt belastning på forsidens leggmusklatur
  • Personer med stram achillessene, mulig som følge av plantar fascitt (betennelse av fotsålens senefester)
  • Personer med nedsatt ankelbevegelighet, enten medfødt eller som følge av andre faktorer.

Ved benhinnebetennelse beskrives smertene som verking på innsiden eller utsiden av leggbenets forside. Smerten kan være murrende og verkende og forverres under eller etter belastende trening (ofte løping). Ubehandlet benhinnebetennelse har en tendens til å redusere toleranse for belastning samt øke i smertenivå. Dersom trening fortsetter på tross av smerter, kan tilstanden bli kronisk og smerter kan oppstå også ved minimale belastninger og hvile. Sammen med disse symptomene kan noen også oppleve økte kramper i bakside legg, achillessene og/eller underside fot.

Undersøkelse hos kiropraktor

Dersom du kommer til kiropraktor med mistanke om benhinnebetennelse vil du få en grundig undersøkelse av ankelleddet og fotleddenes bevegelse. Kiropraktoren vil også vurdere muskeltonus av leggmusklatur, og punktømhet (triggerpunkter) av nærliggende musklatur i legg og fot. Behandling består av leddfrigjørende teknikker av ankel og fotledd samt triggerpunktbehandling av eventuell stram musklatur (enten manuelt eller ved bruk av nåler). Du vil også få instruerte tøyningsøvelser og råd om alternativ trening i behandlingstiden slik at belastningen reduseres.

Dersom du trenger henvisning til fysioterapeut for treningsopplegg eller tilpassning av såler vil vi kunne henvise deg til dette.

Lurer du på noe? Ta kontakt eller bestill time her.