Krystallsyke

Krystallsyke

Krystallsyke (BBV) er en vanlig og helt ufarlig årsak til svimmelhet. Typisk for krystallsyken er at svimmelheten utløses ved hodebevegelser eller stillingsskift, f. eks. fra liggende til stående stilling. Svimmelheten er rotatorisk – verden går rundt – og du har lyst til å holde deg fast i noe. Anfallene kan vare alt fra noen få sekunder, opp til et halvt minutt. Det er ikke uvanlig å oppleve kvalme sammen med svimmelheten.

Hva er krystallsyke?

I indre ørets balanseorgan sitter det små krystaller (derav kallenavnet krystallsyken).  Disse kan løsne, bevege seg vekk fra sin plass og legge seg steder i balanseorganet der de forårsaker falske sanseinntrykk –  slik at hjernen tror du beveger deg rundt, selv om du faktisk er helt i ro!

Hvem får krystallsyke?

Den kan ramme alle aldre, og begge kjønn, men er noe hyppigere blant 50-70 åringer.

Kan det behandles?

Ja. Svimmelheten kan normalt sett behandles effektivt med spesifikke manøvre, som har til hensikt å få de løse krystallene til å bevege seg tilbake til sin plass,  slik at de falske sanseinntrykkene forsvinner. Normalt består behandlingen av en passiv del, hvor en behandler tar deg igjennom en rekke bevegelser, eventuellt kombinert med hjemmeøvelser.

Bestill time hos oss ved å klikke her.

Visste du at krystallsyken kalles BPPV blant fagfolk? Det står for benign paroksysmal posisjonsvertigo, og betyr helt enkelt godartet svimmelhet utløst av hodeposisjon.