Ryggsmerte på handletur

Du kjenner den godt – ryggsmerten som dukker opp en stund inn i handleturen. Den nagende slitsomme følelsen i korsryggen som gjør at du bare har lyst til å sette deg på nærmeste stol eller krølle deg sammen til en ball for å strekke ut ryggen. Samtidig som ryggen stivner daler humøret proporsjonalt. Den hyggelige handleturen blir ikke helt som planlagt.

Bli med meg her og utforsk hvorfor handleturen blir til en pine for ryggen og få tips til hvordan du kan bli kvitt ryggsmertene.

Hva skjer? hvorfor? og hvordan kan ryggen få det bedre?

På handleturen er det flere forhold som ikke er helt optimale Her kommer det flere tips til hva du kan gjøre for at ryggen overlever shoppingturen.

«Når de forskjellige muskelfibrene i muskelen bytter litt på å jobbe får muskelen tilstrekkelig tilførsel av energi og du unngår at ryggen trøttes ut og stivner.»

Kroppen vår er designet for å være i bevegelse, både store og små muskler jobber hele tiden koordinert for å holde oss oppreist og i balanse. Jo mer varierte bevegelsene er desto flere muskler er i aktivitet. Aktivitet gjør at sirkulasjonen i muskulaturen er god og holder muskulaturen myk. Når de forskjellige muskelfibrene i muskelen bytter litt på å jobbe får muskelen tilstrekkelig tilførsel av energi og du unngår at ryggen trøttes ut og stivner.

  • Bruk gode sko,
  • ha en god oppreist holdning,
  • ta trappen om du kan
  • gå i raskt tempo,
  • sving med armene
  • unngå de mest travle tidene.

Det blir fort mye små-tassing: Prøv å få til en naturlig gange med en ledig armsving.

Handleturen består ofte av mye langsom gange, mange mennesker og stopp for å kikke på ting eller vente på den bedre halvdel.

Når vi går sakte og tusler rundt glemmer vi helt å svinge med armene. Du mister en del av den naturlige rotasjonen som skjer i korsryggen og de små musklene i ryggen må jobbe konstant. De trøttes ut og begynner å verke. Samtidig prøver de store musklene å ta over. Disse er ikke laget for å stabilisere ryggen så da jobber de også på overtid og stivner helt.

Prøv å finne muligheter hvor du kan gå på i litt raskere tempo. Kanskje lurt å unngå de mest travle tidspunktene på kjøpesenteret ;-).

Hyppige turer innom bilen for å legge inn kjøpte varer før handleturen fortsetter kan derfor også være et veldig godt avbrekk for ryggen.

Harde og flate gulv: Velg gode sko med god demping.

I tillegg er gulvene ofte harde og flate. Det blir veldig monotont for kroppen når det er lite variasjon i underlaget. Harde støt når du setter bena i gulvet forplanter seg oppover til kne, hofte og kan gi ryggsmerter. Du gjør lurt i å velge trapp framfor heis eller rulletrapp. På den måten får du litt mer variasjon.

Slitsomt å stå i kassakø: Rett deg opp! Strekk deg opp så høy du kan og få tyngden litt framover på foten.

Min erfaring er at veldig mange står og «henger på ryggen» eller den ene hoften. Er du veldig svai i ryggen, med tyngden på helen og med litt «dårlig holdning» blir ryggen fortere sliten. Vekten på ryggvirvlene forskyves bakover mot de bakre små leddene og leddbåndene. Disse må da bære tyngden av overkroppen. Noe de ikke er laget for. Det er virvelkroppen som er designet til å bære tyngden av overkroppen, får du til det vil ryggsmerten avta. Tipp bekkenet litt under deg eller som jeg pleier å si; «stikk halen mellom bena som en redd hund» og få tyngden litt fram på foten.

Rask oppsummering:

Bruk gode sko, ha en god oppreist holdning, ta trappen om du har mulighet, gå i raskt tempo, sving med armene og unngå de mest travle tidene.

Om du fortsatt stivner i ryggen etter å ha prøvet disse tipsene kan det være flere andre grunner til ryggsmerten. Da er det lurt å finne ut av hva som er årsaken og få undersøkt årsaken til ryggsmerten hos en kiropraktor med god kompetanse.

Bestill gjerne en undersøkelse hos meg her

Med ønsker om en bedre handletur, Anette 😉