Senebetennelse

Senebetennelse
Epikondylitt er en smertetilstand i albuen som skyldes overbelastning som følge av gjentatte, ensidige bevegelser som tilsammen overgår vevets tåleevne og fører til at det oppstår en senebetennelse i festet. Dette er en ufarlig men ubehagelig tilstand som kan la seg reverse med riktig behandling og trening.

Det er viktig å komme igang med behandling i den akutte fasen slik at tilstanden ikke blir kronisk, da dette ofte tar mye lengre tid å reversere. Ved den akutte fasen vil hvile og redusert belastning minske smertene og irritasjonen.

Symptomer på senebetennelse

Symptomene på senebetennelse beskrives som skarpe, værkende smerter i underarmsmusklaturen ved albuen. Trykkømhet i musklaturen rundt albuen samt refererte smerte nedover mot håndledd og utover i fingre kan også forekomme. Disse symptomene forværres ved statisk aktivitet av håndledd og albue, som ved bruk av PC eller bæring av tunge handleposer. Stivhet og noe redusert bevegelse i albue og håndledd kan også oppleves.

Tilstanden kan forekomme i to varianter:

Musearm/tennisalbue

Den medisinske termen for musearm/tennisalbue er lateral epikondylitt. Dette er en betennelsestilstand ved senefestene på utsiden av underarmen. Tilstanden kan oppstå som en følge av idretter som tennis/squash eller ved intens og langvarig bruk av PC.

Golfalbue

Den medisinske termen for golf albue er medial epikondylitt. Dette er en betennelsestilstand ved senefestene på innsiden av underarmen. Tilstanden kan oppstå som en følge av golf.

Behandling hos Kiropraktor

Behandling av epikondylitt hos kiropraktor innebærer at det blir tatt en sykehistorie og gjort en grundig undersøkelse av nakke, brystrygg, skulder og håndledd. Dette for å avdekke og behandle eventuelle dysfunksjoner – som igjen kan påvirke bevegelseskjeden. Manipulasjon av ledd med nedsatt funksjon sammen med triggerpunktbehandling med nåler gir ofte gode resultater. Disse behandlingsformene minsker eventuell muskelstivhet og demper betennelsesreaksjonen.Treningsøvelser og veiledning er også en del av behandlingen, og er nødvendig for å forebygge tilbakefall.

Dersom tilstanden er yrkesrelatert kan den forebygges ved ergonomisk tilrettelegging på arbeidsplass, for å minimere arbeidsbelastningen. Dersom tilstanden er idrettsrelatert kan det være lurt å få en kyndig trener til å påse at teknikken din er riktig og veilede til å korrigere feil.

Om du er i tvil om plagene dine er noe vi kan hjelpe deg med, ta gjerne kontakt med oss for en konsultasjon!