Skjev i ryggen

eksempel på en skjev rygg som har rettet seg betydelig med trening

Føler du deg skjev i ryggen eller kroppen?

«Med riktig trening og god veiledning kan du gjøre øvelser som hjelper for å motvirke skjevheten. Du blir sterkere, rettere, mer symmetrisk med mindre smerter.»

Henger den ene skulderen lavere enn den andre? Føler du at du er rotert eller litt vridd? Har du smerter i korsrygg , brystrygg, nakke eller skulder?

Du er ikke alene om å føle deg skjev, vridd eller usymmetrisk i kroppen. De aller fleste av oss har større eller mindre skjevheter. Faktisk er det veldig sjeldent å være helt symmetrisk i kroppen.

Du kan allikevel føle det problematisk. Enten det er klærne som alltid henger skjevt eller du bare kjenner på en ubalanse i kroppen som plager deg. Kanskje får du smerter eller ubehag i korsryggen , nakken, eller skuldre.

Hvorfor blir ryggen skjev?

Det kan være flere årsaker til at ryggen blir skjev.

Du har kanskje hørt om Skoliose? Den kan være strukturell (at ryggsøylen har vokst seg skjev) eller oppstå fordi lengden på bena er forskjellig. Den strukturelle skoliosen er ofte arvelig og forverres i puberteten.

Når benlengden er forskjellig skapes en skjev base slik at ryggsøylen begynner å tilte over til siden som det skjeve tårnet i Pisa. Fordi hjernen vil at øynene skal være i vater oppstår det en S-formet kurve i ryggsøylen. Det er naturlig å tro at løsningen er å bygge opp den ene skoen for å få lik benlengde. Men det er ikke alltid så enkelt. Enkelte ganger kan det bidra til å gjøre problemet verre. Derfor er det viktig å få en god vurdering hos en fagperson.

En annen ganske vanlig årsak til skjevhet i kroppen er ensidig belastning over tid. Muskulaturen fester på skjelettet og trekker konstant i benvevet. Hvis du for eksempel har drevet med en idrett hvor du hele tiden jobber den ene veien vil musklenes drag på skjelettet forme en kurve ettersom kroppen og ryggsøylen vokser.

Skjevheter kan også oppstå i voksen alder. Har du en arbeidsstilling hvor du i mange år sitter vridd den ene veien? Eller du har hatt en skade tidligere i livet som har forårsaket en kompensering i muskelaktiveringen, kan det gjøre seg gjeldende mange år senere.

Skoliose kan variere i alvorlighetsgrad fra mild til alvorlig og må behandles deretter. Derfor er det viktig å oppsøke en fagperson som kan gjøre en god vurdering av hvilke tiltak og øvelser som vil være de beste for nettopp din kropp.

Dette kan du gjøre selv:

Det korte svaret er TRENE.

Har du skoliose blir som regel musklene på den ene siden av kurven i ryggen stramme samtidig som musklene på andre siden av kurven blir svakere. Med riktig trening og god kvalifisert veiledning kan du gjøre øvelser som hjelper deg å motvirke skjevheten. Du blir sterkere, rettere, mer symmetrisk med mindre smerter.

Har du en strukturell skoliose vi ikke trening kunne rette opp ryggsøylen igjen, men du vil allikevel få positive effekter av å styrke de svake partiene rundt og langs ryggsøylen.

Riktig trening bidrar til å forbedre holdningen, redusere smerter og styrke muskulaturen som støtter ryggraden. Selv en mer alvorlig skjevhet/skoliose vil derfor nyte godt av riktig utførte treningsøvelser.

Sånn helt på tampen her skulle jeg gjerne gitt det et par eksempler på gode øvelser. Din kropp er unik og har lagt seg til et bevegelsesemønster med dine egne kompenseringsmekanismer (som du ikke er klar over selv). Å anbefale noen øvelser på generelt grunnlag blir derfor helt feil. Sannsynligvis vil du bare jobbe videre inn i ditt tillærte mønster og få dårlig utbytte av øvelsen. For å få aktivert de riktige musklene må det jobbes med teknikken i øvelsene – og den er unik for deg.  Som Motorikknerd ved klinikken benytter jeg prinsippene fra DNS ved denne type rehabiliteringstrening. 

Det du derimot kan gjøre – og som er første steg for all trening- er å lære deg å puste 360 grader rundt livet. Det kan du lese mer om i Motorikknerden sine innlegg her ( ideell kjerneaktivering), her (kjernemuskler del 1), her (kjernemuskulatur del 2) og her (kjernemuskulatur del 3). Ved klinikken benytter jeg prinsippene fra DNS ved denne type rehabiliteringstrening. DNS eller dynamisk nevromuskulær trening kan du lese mer om her (rehabilitering med DNS)