Vondt under føttene

Vondt under foten

«Å aktivere de små musklene i foten er viktig, spesiellt hvis du sliter med smerter i føtter, ankler, legger eller knær. Ja, faktisk kan det også hjelpe på hoftesmerter.»

Har du en aktiv fot?

Hva i alle dager er det jeg prater om nå? Nei, jeg spurte ikke om du er aktiv. Jeg lurte på om føttene dine er aktive. Det jeg egentlig spør om er om du bruker fotmusklene dine, eller sitter liksom bare foten der nede inni skoen uten at du bryr deg så mye om det.

Test foten din da vel – ta av deg sokker og sko – prøv å sprike med tærne. Det burde være en grei sak. Fikk du med lilletåen også? Ok, det var kanskje en enkel match. Prøv nå å presse tærne sammen – uten å krølle de innunder. Litt vanskeligere? Enten så kjente du nå at du brukte musklene som sitter på tvers under foten. Bra! Eller så kjente du ingenting.. Kanskje har du mistet kontakten med disse småmusklene fordi de ikke har vært brukt på lenge.

Føttene er viktige, men når vi alltid stapper dem ned i et par sko har musklene en tendens til å «sovne litt». Vi får rett og slett ikke brukt fotmusklene ordentlig. Å aktivere de små musklene i foten er verdifullt, spesiellt hvis du sliter med vondt i føttene, anklene, leggene eller knærne. Ja, faktisk kan det også påvirke hoftesmerter.

Føttene er det fundamentet vi går på hele dagen.

Har du vondt i føttene? Når fundamentet svikter eller blir litt skjevt får det ringvirkninger oppover i systemet. Kroppen vår er et intrikat system med muskler som må koordineres og jobbe sammen for å bevege skjelettet på en hensiktsmessig måte styrt av nervesystemet. Når noen muskler har sluttet å være aktive (mange kaller det deaktivert) medfører det at andre muskler må «jobbe overtid» eller at skjelettet rett og slett blir skjevbelastet.

Ta for eksempel Mortons Nevrom. Problemet kommer ofte av at tverrbuen under forfoten synker sammen. Du blir tverrplattfot. Den naturlige buen synker sammen som en kollapset bro. Resultatet er at det blir trangere mellom de små knoklene inni foten og nervene som passerer mellom knoklene kommer i klem og blir irriterte. Du får vondt, tærne sovner og du mister kanskje følelsen i tærne og under fremre del av tåballen.

Sammen med å passe på at alle de små bena inn i foten har god bevegelighet er det viktig å få igang muskulaturen igjen. Styrketrening av de små musklene inni foten hjelper til med å holde fotbuen oppe. Tverrbuen kollapser ikke så lett og nerven mellom knoklene har det bedre. Resultat; mindre smerte.

Det er ganske fascinerende å tenke på at vi har like mange muskler i føttene som det vi har i hendene. Og at noen faktisk kan spille piano med tærne. Selv om akkurat det ikke er noe mål i seg selv, bør det være et mål å få tilbake aktiviteten og styrken i fotmusklene.

Styrketrening som bygger opp tverrbuen, avlaster og støtter opp fotbuen:

1) Sprik med tærne og klem sammen tærne annenhver gang. Hold stramningen i muskulaturen mens du teller til 3. Gjør 20 repetisjoner, 2 ganger på begge ben. Er det vanskelig å kjenne at du klemmer sammen tærne kan du folde fingrene med tærne (stikke en finger mellom hver tå). Og prøve å skviiise fingrene med tærne. Det oppleves ofte lettere å ha noe å presse mot.

2) Styrk tåbøyerne, de er små, korte og sitter under foten (de heter fleksor digitorum brevis – i tilfellet du lurte på det ;-))

Stå på noe mykt, en balansepute eller en treningsmatte som er brettet dobbelt fungerer fint. Press, eller skyv de 4 ytterste tærne ned i det myke underlaget så hardt du klarer. Gjør så det samme med storetåen. Hold presset i 3 sekunder slapp av og gjenta 40 ganger.

Får du kramper under føttene bruker du tærne riktig. Det er lov til å ta pauser – men ikke for lange.

Begge øvelsene gjøres daglig. Litt tålmodighet må du ha, det tar tid å bygge styrke, effekten kommer etterhvert.

Lurer du på noe, eller har vondt under føttene og ønsker behandling? Ta kontakt eller bestill time i onlinebookingen vår.